CPO de Schrijver Eindhoven

Binnenhof als verbinder van oud en nieuw

Opdrachtgever
CPO-vereniging De Schrijver

Projectgrootte
perceel 2420 m²
bruto vloeropp. 3000 m²
21 woningen van 75-104 m²
gemeenschappelijk 155 m²

Realisatie
2012-2016

Type
Verbouwing vooroorlogse school tot wooncomplex

Locatie
Akkerstraat 30, Eindhoven, Nederland

Website
www.wonenindeschrijver.nl
video van de Schrijver bij BinnensteBuiten

Vanaf het begin hebben toekomstige bewoners meegedacht over het programma. De individuele wensen waren uiteenlopend, maar iedereen wilde graag een privé buitenruimte. Daarnaast was er de wens voor veel gedeelde voorzieningen: huiskamer, fitnessruimte, klushok, washok en logeerruimte. Plus een grote fietsenberging en een ondergrondse parkeergarage, een noodzaak in de binnenstad.

Het vooroorlogse schoolgebouw is uitgebreid met een nieuwbouw aan achterzijde; een binnenhof vormt nu de spil van het wooncomplex. Aan deze binnenhof is een nieuwe lift gelegen die op verschillende niveaus alle bouwlagen met elkaar verbindt. Van buitenaf wordt dit zichtbaar door de dynamiek van de galerijen. De nieuwbouw aan de Ploegstraat springt per bouwlaag terug, enerzijds om terrassen te creëren, anderzijds om het straatprofiel luchtig te houden. Bij de vormgeving van het interieur hebben bewoners zich uit kunnen leven naar hun persoonlijke wensen, aan de buitenzijde is gezorgd voor samenhang.

Op het Nationale Monumentencongres van 2016 hebben we het plan mogen presenteren als voorbeeld van succesvolle verbouwing van een monument door particulieren. Het kan dus, mits professioneel begeleid.

Meer projecten waar we trots op zijn