Initiatiefgroepen

Een initiatiefgroep bestaat uit een groep mensen van minimaal drie personen die een gezamenlijk doel hebben. Soms is dat een specifieke locatie, soms een gezamenlijke woonvisie.

Je kunt zelf een initiatiefgroep oprichten of aansluiten bij een lopend initiatief. Samen met KilimanjaroWonen onderzoek je woonwensen en een woonvisie, die worden vastgelegd in een flyer. Je krijgt uitgebreide voorlichting over zelf ontwikkelen en bouwen. Ook de juridische en financiële aspecten van CPO-bouwen komen aan de orde.

De initiatiefgroep sluit een intentieovereenkomst met KilimanjaroWonen. Deelname is kosteloos. De initiatiefgroep verplicht zich wel om de professionele diensten af te nemen van KilimanjaroWonen, zodra het initiatief leidt tot een concreet woonproject. Pas op dat moment beslissen mensen of ze daadwerkelijk willen deelnemen. Vanaf het moment dat je lid bent van de vereniging, ga je financiële en contractuele verplichtingen aan.

Hof van Heden Best

Een initiatief waar goed nabuurschap centraal staat. Doel is een nieuwbouwproject van 15 tot 25 huishoudens, voor jong en oud. Veel van de deelnemers wonen al lang met plezier in Best, dus de zoektocht is gericht op deze gemeente in Brabant. Het woonconcept is geïnspireerd op de hofjes die al eeuwen geleden ontstonden, maar dan met een eigentijdse invulling en vormgeving. Duurzaam bouwen en leven staat hoog in het vaandel. Een hofje met kwalitatief goede en gezonde woningen, en met gemeenschappelijke ruimten. Gemeente Best ondersteunt het initiatief en er zijn geschikte locaties in beeld.

Huisje boompje beestje Zuid-Limburg

Een groep gelijkgestemden heeft de eerste stap genomen om een woonproject te realiseren waar ze op een prettige manier oud kunnen worden. Ze houden van lekker eten en lachen en ze geven graag op een eigentijdse manier vorm aan nabuurschap. Het project kan zowel nieuwbouw zijn als verbouwing van een bestaand gebouw, als de locatie maar aantrekkelijk is: landelijk gelegen en ook op fietsafstand van Maastricht. Ze delen graag een ontmoetingsruimte en logeerruimte én een gemeenschappelijke tuin. Privacy is belangrijk, maar de privé buitenruimte mag klein zijn. Belangrijke thema’s zijn gemeenschappelijkheid, zelfwerkzaamheid en duurzaamheid. De zoektocht naar een locatie is gaande.

’t Enkveld Teteringen

Een groep enthousiaste inwoners uit Teteringen heeft elkaar gevonden in de wens om samen een woonproject te realiseren. Ze zoeken een nieuwbouwlocatie in het eigen dorp (onderdeel van gemeente Breda) omdat de sociale contacten hier al heel hecht zijn. Deelnemers aan de initiatiefgroep willen graag kleiner gaan wonen en meer met elkaar delen: behoud van privacy in combinatie met gemeenschapszin. Privé tuinen mogen klein zijn als er een gezamenlijk erf komt. Een ontmoetingsruimte zorgt voor verbinding, ook met andere inwoners van Teteringen. De zoektocht naar een locatie is gaande.

Buurzaam omgeving Utrecht

Buurzaam wil een kleinschalig woonproject realiseren in een landelijke omgeving, waar ruimte is voor een moestuin en fruitbomen. Een buurtje voor jong en oud waar kinderen volop ruimte hebben om buiten te spelen en waar goed nabuurschap vanzelfsprekend is. Duurzaam wonen en duurzaam leven is het motto. Minder voor jezelf en meer samen, zoals een ontmoetingsruimte maar ook een klusruimte, want ze steken graag de handen uit de mouwen. Ze zoeken in de omgeving Utrecht naar een geschikte nieuwbouwlocatie, en daar lijkt ontwikkeling in te komen.

Floralys Vught

Een groep vrienden heeft de krachten gebundeld om een woonproject van de grond te krijgen in de omgeving van Vught of Den Bosch. Het mag nieuwbouw zijn of verbouwing van een bestaand gebouw. De gedroomde locatie is aan de rand van het buitengebied: natuur op loopafstand en cultuur binnen handbereik. Ze streven naar een goed evenwicht tussen privé en samen. Gemeenschappelijke ruimten zorgen ervoor dat de bewoners elkaar op natuurlijke manier tegenkomen. Het doel is om zo lang mogelijk fit en actief te blijven. Als er een definitieve locatie in beeld is kan de ontwikkeling beginnen.

Oase midden-Limburg

Een groep gelijkgestemden wil graag een woongemeenschap realiseren met actieve, zelfstandige ouderen die elkaar inspireren en fit houden. Mensen met een open geest die in contact zijn met hun eigen natuur en de natuur om hen heen. Bijzonder van dit project is dat het om sociale huurwoningen gaat. Een serieuze optie die onderzocht wordt is een locatie in Lottum, in samenwerking met wooncorporatie Woonwenz. Een mooie kans voor mensen voor wie een koopwoning niet haalbaar is.

Buurzaam wonen in Dongen

Een clubje bevriende inwoners van Dongen heeft de handen ineengeslagen om een woongemeenschap te realiseren. Ze willen graag kleiner wonen, maar ook dichterbij elkaar om zo op een natuurlijke manier vorm te kunnen geven aan nabuurschap. Graag willen ze ruimten delen zoals een werkplaats en logeerkamer, maar ook een groentetuintje en bloemenkas. Er is geen leeftijdsbeperking, mensen die op zoek zijn naar een duurzame woonvorm met aandacht voor elkaar zijn welkom om aan te sluiten. De groep is in gesprek met gemeente Dongen over een geschikte locatie; zowel nieuwbouw als verbouwing van een bestaand gebouw komen in aanmerking.