CPO de Maarle Cuijk

Samen stappen ondernemen voor de toekomst

Opdrachtgever
CPO-vereniging Wonen voor Gevorderden Cuijk

Projectgrootte
perceel 2683 m²
bruto vloeropp. 2170 m²
14 woningen van 86 – 183 m2
gemeenschappelijk 91 m2

Realisatie
2023-2025

Type
Nieuwbouw woongebouw

Locatie
Merletplein, Cuijk, Nederland

Website
www.de-maarle.nl

Samen met KilimanjaroWonen, MAG architecten, WOS en de gemeente Land van Cuijk, werd in 2019 een concept-plan opgesteld voor het ontwikkelen van 13 duurzame en gelijkvloerse appartementen en één vrijstaande woning, geschikt voor een gezin. Het College ging met dit concept-plan akkoord en het plan is opgenomen in het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van Grotestraat Zuid. De Maarle ligt op het voormalige terrein van het Merletcollege op de hoek van de Grotestraat en de Hapsebaan in Cuijk. Het heeft een groen uitzicht aan de voorzijde, maar ook aan de achterzijde.

In eerste instantie zouden hier vrije kavels komen met grondgebonden woningen, vrijstaand of geschakeld. De CPO-vereniging had zo’n grote woning niet meer nodig, en wilde graag kleiner wonen in een appartement. Vanuit de straat lijken het 8 woningen met gekoppelde garages, door de herhaling van kopgevels. Maar in werkelijkheid zijn het 13 gelijkvloerse appartementen en een vrijstaande woning. De galerij ligt aan de achterkant van het plan. Ieder heeft een eigen balkon, of klein gedeelte van de tuin. De rest van de achtertuin delen zij met elkaar, waarop zij samen kunnen tuinieren, en het onderhoud kunnen delen. De gemeenschappelijke ruimte, de ruimte voor ontmoeting, is een luchtig tussenlid tussen de hoge bouwvolumes in. Deze heeft uitzicht naar de buurt, maar ligt ook aan de binnentuin.

De Maarle is een plek waar niet alleen woningen worden gebouwd maar ook een omgeving waar buren elkaar kennen, naar elkaar omzien en elkaar helpen. Waar ze heel lang zelfstandig kunnen wonen en op een fijne manier oud kunnen worden. En dat alles met behoud van privacy.

Meer projecten waar we trots op zijn